Del på:

YouTube advertising

Man kan da ikke være alle steder på een gang? Jo, det kan man faktisk. Og det har mange firmaer og brands allerede fundet ud af nu. Med YouTube er det faktisk muligt at være med forbrugeren på farten og ved hånden konstant.

Det er ikke altid let at holde trit med det moderne publikum. De er konstant på farten og det er ikke altid let at holde trit med det moderne publikum. De er konstant på farten og bruger mange forskellige medier til at få dækket deres behov for indhold og information på forskellige tidspunkter af dagen – alle mulige steder! For at nå sin målgruppe, er det afgørende, at man er på det rette sted på det rette tidspunkt – og med det helt rigtige indhold, som kan holde forbrugerens opmærksomhed fast.

YouTube og TV

Der var engang, hvor brands med sikkerhed kunne nå deres målgruppe via TV. Idag har forbrugeren adgang til et langt større spektrum af valgmuligheder i forhold til underholdning, information og inspiration, og tendensen er, at online medier vinder frem på bekostning af TV.

Undersøgelser blandt forbrugere i den yngre målgruppe viser blandt andet, at 68% af de danske YouTube brugere siger, at YouTube er det første sted, de kigger, når de søger efter onlinevideoer.

I forhold til sine konkurrenter er YouTube langt overlegen i sortiment, både når det gælder kvalitet som kvantitet. 1/4 af de nordiske YouTube seere bruger mobile enheder (tablets, smartphones mv) mens de ser TV. Dette betyder, at selv når forbrugerne ser en film, en serie eller nyheder, er de stadig tilgængelige via internettet. Seenere skal vi komme ind på, hvordan en kombineret TV/YouTube kampagne kan reducere dine omkostninger selvom impact bliver øget.

Ca 25% af YouTube brugerne i de nordiske lande føler at YouTube er mere relevant for deres generation end TV, og 52% af de finske YouTube-brugere siger at YouTube har mere unikt indhold end TV. Dette giver mening i det perspektiv, at med YouTube skal man ikke planlægge, hvornår man vil se det man har lyst til – det kan man gøre, når man har lyst, kvit og frit, og uden at andre har censureret indholdet for een. Denne holdning er kendetegnet for en uafhængig, autonom generation, som ikke lader sig putte i kasser og helst ikke vil følge regler – og derfor er uhyre vanskelig at nå via traditionel markedsføring. YouTube tilpasser sig sit publikum – ikke omvendt.

Samtidig tilbyder YouTube de 18-34 årige indhold, de ikke kan finde andre steder. Ikke blot fra globale navne, men også fra deres jævnaldrende. En YouTube-kanal som f.eks. YouTube.com/sp4zie har mere end 410.000 abonnenter, 6 millioner månedlige visninger og et gennemsnit på 110.000 månedlige like-tilkendegivelser.

Igen er dette et kendetegn for en generation, der i høj grad selv ønsker at skabe indhold, og modtage respons på det indhold, den skaber. De unge forbrugere er ikke tilfredse med passivt at lade sig underholde foran TV. De vil have redskaberne til selv at deltage i underholdningen og give deres meninger til kende.

Kampagner på farten

TV-tid er et overstået kapitel i mediehistorien. De fleste over 35 år kan huske, hvordan familien samledes foran hjemmets fjernsyn og så Matador eller TV-avisen på et bestemt tidspunkt hver aften, når lektierne var lavet og aftensmaden spist. Sådan er det de færreste steder idag. Et kendetegn for den yngre målgruppe er, at TV-tid er altid – om det er i skolens frikvarter, i bussen, i sengen – og sikkert også mange andre steder, hvor man måske før i tiden ville have fundet det mere eller mindre upassende.

Med YouTube når du din målgruppe – uanset hvor den befinder sig og hvornår den er på. Det moderne publikum sidder ikke og samler støv foran skærmen derhjemme – de er konstant på farten og i bevægelse. Med håndholdte enheder som tablets og smartphones kan forbrugeren tage underholdningen med sig overalt. 1/3 af de finske og norske YouTube brugere anvender deres smartphone for at få adgang til YouTube – for Sverige er tallet 44%, og i Danmark er tallet oppe på svimlende 81%!

Samtidig viser analyser, at 40% af den samlede visningstid på YouTube stammer fra smartphones.

Forbrugerens mobilitet mellem de forskellige enheder – laptop, desktop, tablets og smartphones – åbner for flere markedsføringskanaler i een. Med en desktop kampagne på YouTube i kombination med smartphone giver du forbrugeren et større købs-incitament.

Fællesskab og engagement

YouTube er flervejskommunikation. Med YouTube taler du ikke til, men med dit publikum. YouTube er indenfor de seneste år gået hen og blevet et socialt medie på linie med Facebook og Twitter – ikke blot endnu en tv-kanal. Brugerne kigger ikke kun efter underholdning. De vil lære fællesskaber at kende, skabe indhold, dele indhold og diskutere indhold. Et brand kan høste store fordele af at lade potentielle kunder deltage i udbredelsen af brandet via YouTube.

Over 1/3 af de nordiske YouTube brugere taler med deres venner om videoer de har set på YouTube. Ligesom vi i ”gamle dage” diskuterede gårsdagens TV-udsendelser – med den væsentlige forskel, at kanaludbuddet er uendeligt meget større, interaktivt og engagerende.

Cirka 34% af de nordiske YouTube brugere deler videoer, og mere end 50% deler links til andet indhold. Nutidens underholdning er ikke længere en envejs oplevelse. Underholdning og information mangedobler sin værdi ved deling.

Dertil kommer, at YouTube brugere ikke blot deler indhold. Når de finder indhold, de synes godt om, ønsker de at bidrage. GoPros YouTube-kanal har næsten to millioner abonnenter – tiltrækningskraften ved netop denne kanal består i videoer, som andre fans har filmet med GoPro kameraet. Grundlægger og CEO Nicholas Woodman udtaler: “Det er vore kunders fascinerende indhold som gør GoPro-kanalen på YouTube så engagerende. Der er intet manuskript for de fantastiske historier, vore kunder indfanger og deler hver eneste dag”

Målbare resultater

Med YouTube kan publikum interagere med dine reklamer det øjeblik de vises. Og uanset om de besøger din side for at få mere information eller går direkte til købs-processen, kan gratis analyseværktøjer hjælpe dig med at måle deres respons og adfærd.

47% af danske YouTube-brugere går direkte til handling som resultat af at se en reklame. Handling kan f.eks. være at besøge din website, lægge en kommentar, rekvirere yderligere information, downloade din app eller lignende. Dette er en stærk indikator for, at potentielle kunder er kommet nærmere et køb.

Betal kun for visninger

Inden for danske web-tv medier er YouTubes TrueView platform den mest kost-effektive – tæt på 10% mere kost-effektiv end andre web-tv platforme i Danmark.

Når YouTubes TrueView format anvendes til markedsføring, betaler annoncørerne kun for faktiske visninger – dvs når forbrugeren vælger at se reklamen til ende. Dette optimerer effektiviteten af markedsføringen.

Ved at kombinere TV og web-tv opnår annoncøren samme rækkevidde men en besparelse i de samlede udgifter – en stand alone TV kampagne ville have kostet 14% mere grundet højere priser på TV-reklamer.

Case: Evian

Evian forstod de unikke muligheder, YouTube tilbyder, og udnyttede dem optimalt. “Baby & Me” kampagnen er et perfekt eksempel på hvad der sker når et brand er istand til at inspirere og indgå forbindelser med sit publikum uanset hvor det måtte befinde sig.

Ved at sætte YouTube som første prioritet i sin mediestartegi opnåede Evian 20 millioner visninger på to dage – og en total på 6,9 millioner delinger. En tredjedel af de samlede visninger i kampagnen foregik på mobile enheder.

Interaktivitet spillede en stor rolle for bruger-engagementet. Til kampagnen hørte en app, som opfordrede brugerne til at “babyficere” deres ansigt. Dette tiltag genererede ca 25 millioner billeder, hvilket selvsagt medvirkede til at sprede en del opmærksomhed omkring kampagnen.

Case: Telenor

I julen 2013 begik Telenor Danmark en storstilet YouTube-baseret reklame, i hvilken de inviterede deres publikum til at indsynge en duet med en af tidens største pop-stjerner, Robbie Williams. Via webcam kunne brugeren indsynge sin del af duetten. Når videoen blev uploaded til YouTube med unikke URL’er, blev der automatisk genreret en video, i hvilken brugeren og Robbie Williams figurerede side om side, mens de sang duet.

Kampagnen genererede over 6000 videoer, og 2,5 millioner visninger. Det var muligt at stemme på sin favoritvidoe på landingssiden, som fik besøg af 160.000 brugere og 32.000 unikke stemmeafgivelser.

Formålet med kampagnen – at positionere Telenors musikservice blandt de markedsledende – blev opnået, med et kæmpe boost til Telenors øvrige services som ekstra bonus.

Sådan får du succes med din TrueView kampagne

Hvis du ønsker at opnå resultater som McDonalds, Evian og Telenor, kan du tage et kig på disse retningslinier for best practice:

Hold tiden!

Der skal være tid nok til at få budskabet igennem – men et for langt indslag vil ikke kunne fastholde modtagerens opmærksomhed længe nok til at få budskabet igennem. Det optimale tidsspænd for en YouTube kampagne-video er 15-20 sekunder.

Brænd igennem!

Indenfor de første tre sekunder skal brandet være genkendeligt – visuelt eller auditivt

Læg en klar strategi!

Det er vigtigt at vide fra begyndelsen præcis hvad man ønsker at opnå med sin YouTube kampagne og hvem man ønsker at møde. Ligesom med alle andre typer kampagne er målgruppen den styrende faktor for hvilke medier, man ønsker at placere sig i. Vil man fange folk i arbejdstiden eller i fritiden?

Få rådgivning og vejledning til din YouTube kampagne

Hos OnlineAfdelingen er vi specialister i alle former for online markedsføring, herunder YouTube. Vi har inhouse kompetencerne til at hjælpe dig med at få succes med din TrueView kampagne, eventuelt i kombination med SoMe, AdWords og SEO.

Ring til os på 7021 1710 eller skriv til info@onlineafdelingen.dk for at aftale et uforpligtende møde, hvor du kan høre mere om hvad vi kan gøre for dig og din virksomhed.

Kilder: Global YouTube Audience Study, Ipsos MediaCT, 2013 Web-TV: Case study between McDonalds Denmark, OMD & Google, 2013 Mobile PreRoll Effectiveness Study, Ipsos, 2013 Global Connected Consumer Study, TNS Infratest, 2014


Udgivet af Layback ApS